Vesa Niinisen vappupuhe Korko-ojalla 1.5.2016

Kirjoituksia

Puhe Korko-ojalla Forssassa 2016

Arvoisat kuulijat

Olemme kokoontuneet tänään tänne muistomerkille kunnioittamaan vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistoa. He kaikki ovat sisällissodan uhreja, sodan jonka tapahtumat toinen osapuoli on pyrkinyt sivuuttamaan ja unohtamaan. Näitä historian tapahtumia ei pidä unohtaa vaan ne on syytä pitää mielessä ja välittää tuleville sukupolville. Syitä minkä takia Suomen kansa jakautui ja ajautui sisällissotaan olivat, yhteiskunnallinen epätasa-arvo, työväestön huonot elinolot sekä olemattomat mahdollisuudet vaikuttamiseen demokraattisesti. Nämä asiat ovat tänä vappuna ajankohtaisia, kun muistellaan kulunutta hallitus kautta.

Sadan vuoden takaisia tapahtumia sekä yhteiskuntaa miettiessäni tulee väkisinkin mieleen Suomen tämän hetkinen hallitus ja sen harjoittama politiikka. Tätä hallitus on kuvailtu yhdeksi Suomen oikeistolaisimmaksi, eikä suotta. Hallituksen leikkauksien kohteeksi ovat joutuneet työttömät, opiskelijat, lapsiperheet ja yhteiskunnassa heikoimmassa asemassa olevat. Ammattiyhdistysliikettä kohtaan hallitus onkin hyökännyt ankarasti, tarkoituksenaan nujertaa työntekijä järjestöt lopullisesti, tulilinjalla ongin ollut koko Suomalainen sopimusjärjestelmä. Porvarihallitus onkin täysin Elinkeinoelämän keskusliiton, Suomen Yrittäjien ja liikepankkien ekonomistien ohjailema sätkynukke, joka toteuttaa uskollisesti isäntiensä toiveet. Hallituksen tekemät leikkaukset koulutukseen ovat yhteiskunnan kehittymisen kannalta kohtalokkaita. Leikkauksia eteenpäin hallituksessa ajanut Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen lupasi ennen vaaleja että koulutuksesta ei leikata ja miten kävikään. Politiikka mitä nyt harjoitetaan ajaa Suomea kohti sääty yhteiskunnan kaltaista järjestelmää, jossa ne kenellä on valmiiksi vaurautta pärjäävät ja muut saavat tyytyä kohtaloonsa. Porvarihallituksen naiivi tilanannekuva yhteiskunnasta on ajamassa Suomea kohti vakavaa vastakkainasettelua, joka näkyy varsinkin työmarkkinoilla. Tämä antaa tilaa ääriliikkeiden kannatukselle ja poliittisen terrorin kasvulle, jota onkin nähty viime aikoina. Tuntuu käsittämättömältä, että 90-luvun laman aikaisista virheistä ei ole opittu mitään. Samat porvari puolueet säestettynä vaali petoksen tehneillä Perussuomalaisilla ovat jälleen toteuttamassa kovaa leikkauspolitiikkaa ja kärsijänä on jälleen kerran tavallinen kansa. Poliittiselle työväen- ja ammattiyhdistysliikkeelle on tilausta tässä ajassa, niin kuin oli 100 vuotta sittenkin. Yhteisin voimin ja toimin voidaan nykyinen eriarvoistava politiikka pysäyttää.

Hyvät toverit, hyvät ystävät.

Tämän muistomerkin alle on kätketty satoja henkiä, miehiä, naisia jopa lapsia, jotka menehtyivät valkoisen terrorin uhreina. Sisällissodan päätyttyä kostotoimet jatkuivat täällä Forssassa kuin myös koko Lounais-Hämeessä. Nämä ihmiset toimivat rohkeasti oman vakaumuksensa puolesta ja maksoivat siitä kovimman mahdollisen hinnan.

Osoittakaamme kunnioituksemme näille uhreille.

Meidän on jatkettava työtä rauhan, ihmisoikeuksien, oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon, sekä kansanvallan puolesta.

Forssan metallityöväen ammattiosasto ry. 179

Puheenjohtaja

Vesa Niininen sd.

 

Vappupuhe_Korkoojalla_01052016